In deze tak worden het beheer en onderhoud uitgevoerd met de inzet van WSW (wet sociale werkvoorziening) medewerkers. Zo levert Avitec al een bijdrage om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt terug te laten keren in het arbeidsproces. De stap naar WerkgeverServicepunt (WSPD) was dan ook zo gezet. Albert Kamps van Avitec gaat met ons in gesprek.
Grenzen verleggen
"Het komt niet als een verassing, in de technische sector waarin Avitec actief is, hebben we te maken met een flinke terugstroom aan vakmensen. Dus, daar moeten we creatief mee om gaan. Binnen onze grond- en wegenbouw hebben we inmiddels mensen aan het werk via WSPD. Wij zitten precies op de grens tussen Groningen en Drenthe. Dat zorgt ervoor dat we met verschillende gemeenten te maken hebben. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Gemeenten hebben allemaal hun eigen portefeuille met mensen die ze willen plaatsen. Als Avitec geloven we juist in de verbinding zoeken. Dus niet allemaal op je eigen eilandje hetzelfde trucje willen doen, maar juist de krachten bundelen. Daar is het WSPD een mooi voorbeeld van. Zo kunnen we ook buiten onze eigen gemeentegrenzen kijken. Wij zien dat natuurlijk veel bedrijfsmatiger. Die gemeentegrenzen zijn voor ons niet interessant."
Van Wens
"Bij WSPD hebben we een aanvraag neergelegd voor mensen met een affiniteit voor techniek en buiten werken. We hebben zelf een aantal randvoorwaarden. Zo is het belangrijk dat een kandidaat fysiek sterk is. Dat is belangrijk voor de functie die ze straks gaan uitvoeren. Daarnaast willen we graag dat iemand vijf dagen per week beschikbaar is en op tijd komt. De belangrijkste eis, dat je gemotiveerd bent! Wat je kunt is niet zo interessant, wat je wilt wel. Op deze eigenschappen worden de kandidaten gescreend door WSPD Vervolgens gaat Avitec met de kandidaten in gesprek. Dan lopen ze drie maanden mee. Bevalt dat van beide kanten, dan komen ze eerst bij ons werken met behoud van uitkering. Vervolgens komen ze bij ons in dienst. In de tussentijd zorgen we dat de kandidaat wordt klaargestoomd. Wij hebben een scholingsprogramma opgericht, namelijk de Avitec Academy. Zo kunnen we mensen werkfit maken. Dat geldt trouwens voor iedereen die bij ons komt werken. De VCA is bijvoorbeeld een belangrijke vereiste. Daar kunnen we echt niet omheen. Met de gemeenten hebben we de afspraak dat de kosten van het VCA worden gedeeld. Dat maakt het aantrekkelijk voor ons als werkgever."
Naar Mens
"Momenteel hebben we twee jongens uit Syrië aan de slag. Samen met de GAP Academy (Stadskanaal) hebben we een taaltraining ontwikkeld. Niet het aap-, noot-, miesverhaal maar meer gericht op de praktijk. Zo gaan we in op Nederlandse woorden en zinnen die te maken hebben met materiaalkennis en veiligheid. We hebben in samenwerking met de Nederlandse collega’s een memoryspel gemaakt met daarop verschillende soorten gereedschap. Zo leer je veel sneller woorden en zinnen die je in de praktijk gebruikt. Daarnaast hebben we onze Nederlandse collega’s gevraagd zoveel mogelijk ABN te spreken. Zo proberen we de onderlinge communicatie te verbeteren. Ook is het belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen. Zo kwamen we erachter dat het minder vanzelfsprekend is voor onze Syrische collega’s om bij je leidinggevende aan te geven dat je iets niet begrijpt. Door hierover in gesprek gaan, leren we elkaar beter kennen en begrijpen. We leren elke dag bij. Dat dit een succes is hebben we in de eerste plaats te danken aan het doorzettingsvermogen van de deelnemers zelf en het aanpassingsvermogen van de collega’s. Daar zijn we trots op."
Tip voor andere werkgevers
"Wat ik andere werkgevers mee wil geven? Dat we het conservatieve idee van het eisenpakketje maar eens los moeten laten. Onbekend maakt onbemind. Verleg je grenzen, dan zul je zien dat het je echt verder gaat brengen."