View this email in your browser

Als ondernemer wilt u natuurlijk de best passende medewerkers. De adviseurs van Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) kunnen u hierbij helpen. Zij weten als geen ander welke talenten bij u in de buurt gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan en hoe u succesvol kunt werven onder bijzondere doelgroepen. Bovendien nemen ze u veel werk uit handen, omdat zij kunnen vertellen voor welke regelingen u als werkgever bij een potentiële nieuwe medewerker in aanmerking komt. Zo vindt u snel en met minder inspanning de nieuwste aanwinst voor uw bedrijf.



Leren en werken
Marcel volgt het leer-werktraject Assistent beveiliger. Na het voortraject van 8 tot 10 weken kwam hij bij CTP Veldzicht in Balkbrug. Hij gaat nu 1 avond in de week naar school en doet ervaring op bij Veldzicht. Zodra hij z’n diploma heeft, gaat hij op zoek naar werk als beveiliger.  
Dit leer-werktraject ontstond eerst door een samenwerking tussen Veiligheidszorg Drenthe en PI Ter Apel. Later deed ook CTP Veldzicht mee. En dat is nu alweer 5 jaar zo. Vanuit Arbeidsmarktregio Drenthe is er budget voor. 

Bij huis door faillissement
Marcel is 43 en is nu zo’n 5 maanden bezig met het leer-werktraject. Vanaf 2013 kwam Marcel bij huis omdat zijn werkgever failliet ging. Tijdens het huisvader-zijn, keek hij wat er op z’n pad kwam. Zo haalde hij het rijbewijs om op de heftruck te rijden. Altijd handig voor als hij op een magazijn kwam te werken. Marcel wist niet zo goed wat hij wilde. Toen zag hij een vacature voor BOA in de trein. Dat werd toen niets, maar zijn jobcoach kwam wel met het idee om “iets te doen” met een opleiding als beveiliger. En dat werd het leer-werktraject dat Marcel nu volgt.

Voortraject
Gedurende 8 tot 10 weken kreeg Marcel 1 dag in de week groepsles over beveiliging. En daarnaast waren ze 1 avond in de week bij PI Ter Apel. Daar vertelden ze alles over wat het vak beveiliger allemaal inhoudt. Daarbij kregen ze ook een rondleiding. Na dit voortraject kwam Marcel bij Veldzicht en nu gaat hij nog 1 avond in de week naar school. 

Kennis delen
Bij Veldzicht leerde Marcel Deddy kennen. Deddy werkt al ruim 30 jaar bij Veldzicht. Hij doet daar van alles, waaronder de begeleiding van de beveiligers. Door zijn brede kennis weet Deddy veel. En die kennis deelt hij graag met anderen. “Deddy heeft altijd tijd voor een praatje. Of hij neemt de tijd om je iets uit te leggen. En dat is erg fijn.” zegt Marcel. 
Deddy en Marcel
Niet onopgemerkt
De manier waarop Deddy beveiligers begeleidt, blijft niet onopgemerkt. Zelfs vanuit de PI Ter Apel of Zwolle krijgt hij soms vragen hierover. “Doel is om goed opgeleide beveiligers af te leveren, die er klaar voor zijn om aan het werk te gaan.” vertelt Deddy. Op dit moment begeleidt hij 4 beveiligers in opleiding.   

Geen dag is gelijk
Het contact met mensen vindt Marcel het leukste aan z’n baan bij Veldzicht. Hij zou dan ook liever geen beveiliger op een bedrijventerrein worden. “Dan loop je je rondjes, maar ziet verder bijna geen mensen. Niets voor mij.”, geeft Marcel aan. Elke dag bij Veldzicht is anders. Zijn werkdag begint om 7.45 uur, maar hij is er altijd al tussen 7.00-7.15 uur. Hij niet alleen; het hele team is er dan al. “Zo heb je tijd om je mail te lezen, de planning te bekijken en een bakkie koffie te drinken. Maar ook nemen we met elkaar de dag door.”, vertelt Marcel. 

Naar school
Iedere maandagavond gaat Marcel nu naar het Noorderpoort College in Groningen. En de theorie die hij daar krijgt, vindt hij best pittig. Marcel is meer van de praktijk en niet van de theorie. Maar hij snapt heel goed dat dit wel nodig is. “Die theorie heb je echt nodig om het werk als beveiliger goed te kunnen doen.”, zegt Marcel. Gelukkig krijgt hij alle tijd om zijn diploma te halen. In principe heeft hij 18 maanden de tijd. Maar als hij het snel doet, dan kan hij in 9 maanden klaar zijn. Het geeft hem een rustig gevoel dat hij er eventueel langer over mag doen. “Natuurlijk probeer ik zo snel mogelijk klaar te zijn. Dan kan ik op zoek naar werk als beveiliger.” aldus Marcel. 

Zelfvertrouwen
Marcel is blij met z’n plek bij Veldzicht en de opleiding die hij volgt. “Dit is de eerste baan waar ik echt plezier in m’n werk heb. En het zorgt er ook voor dat mijn zelfvertrouwen is gegroeid.” vertelt Marcel enthousiast. Wel mist hij af en toe wat actie, maar hij realiseert ook dat dit tijdens de opleiding nog niet kan. Dat is niet veilig genoeg. 

Waardevol
Deddy vindt het begeleiden van beveiligers in opleiding erg waardevol. Hij ziet dat zijn begeleiding de mensen écht op weg helpt naar betaald werk. “En dat is prachtig om te doen!”, aldus Deddy. Met het diploma op zak en de werkervaring bij Veldzicht kan iedereen aan de slag in de beveiligingsbranche. En niet alleen bij justitie, ook bij bijvoorbeeld de GGZ. 


Renate de Jonge
We maken kennis met Renate de Jonge. Renate werkt sinds januari 2018 in het team werk en participatie bij de Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn. In dit team vult ze twee verschillende functies in, als accountmanager voor baan afspraak banen en beschut werk en als regisseur werk en participatie.

Als accountmanager onderhoudt ze contacten met Pro-Vso scholen/praktijk onderwijs, zoekt ze passende banen voor klanten die in het doelgroep register vallen en heeft ze contacten met werkgevers over nieuwe kansen en mogelijkheden.
In de rol van regisseur werk heeft ze contact met klanten die een participatie uitkering ontvangen van de gemeente Borger-Odoorn. Renate: “Als regisseur sta ik vooral naast mensen om te onderzoeken welke stappen iemand kan maken richting participeren of zoeken naar werk. Hierbij werken wij met een plan van aanpak waarin we afspraken maken wat iemand kan en wil en welke voorzieningen of middelen er nodig zijn om het doel te behalen.”

Een belangrijk aspect in het werk is de ontwikkeling van kandidaten gericht op gezond leven en de stap naar werk kleiner te maken. Hiervoor heeft Renate samen met collega’s een aantal workshops ontwikkeld een georganiseerd. 

Door de verschillende werkzaamheden en taken is iedere dag voor Renate weer anders. Renate: “Ik word vooral blij van de kleine en grote successen in mijn werk. En als kandidaten een stap weer buiten de deur zetten naar een passende, leuke en betaalde baan, waarbij werkgever en werknemer blij met elkaar zijn!”

Contact
Telefoon: 06-21180837
E-mail: r.dejonge@socialeteamsborgerodoorn.nl 



Voorschakeltraject zorg
We zien dat de vraag naar medewerkers in de zorg steeds meer toeneemt. Dat is voor het Drenthe College, diverse werkgevers in de zorg en het UWV reden geweest om samen plannen te maken hoe ze zij-instromers in de zorg kunnen werven en goed voorbereiden op een switch in hun loopbaan. Het resultaat daarvan is het voorschakeltraject voor de zorg. 

Het voorschakeltraject
Via het 3 maanden durende voorschakeltraject lopen deelnemers 16 uur per week stage bij een zorginstelling en volgen ze 1 dagdeel per week een opleiding tot zorgassistent. Hier worden ze voorbereid op ADL-werkzaamheden (algemene dagelijkse levensverrichting). Deelnemers die het traject met succes afronden gaan in juli en augustus aan het werk in de zorg en starten in september 2022 met een BBL-opleiding verzorgende.

14 deelnemers van start
Afgelopen november is de werving naar geïnteresseerde werkzoekenden in de regio Zuid-Oost en Zuid-West Drenthe gestart. Tijdens een informatieavond op 7 maart hebben 8 zorginstellingen zich gepresenteerd aan geïnteresseerde werkzoekenden. Aansluitend konden kandidaten die interesse hadden in het voorschakeltraject speeddaten met de instellingen. Na gesprekken die volgenden na de speeddates werd duidelijk dat 14 werkzoekenden gaan starten met het voorschakeltraject en bij welke zorginstelling. 

Deelnemende organisaties
De zorginstellingen waar de 14 kandidaten gaan starten zijn Zorggroep Treant, Zorggroep Tangenborgh, Koninklijke Visio, Het Derkshoes en ZZWD.  Verzorgd Wonen Exloo, Zorgboerderij de Hooimijt en Het Turfhuus zijn ook betrokken bij het initiatief voor voorschakeltraject, maar hebben helaas geen geschikte kandidaten kunnen vinden.  Zij doen nu niet mee aan dit traject.



 
Een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen: dit is wat u moet weten
De oorlog in Oekraïne heeft veel impact. Veel mensen moeten hun leven achterlaten en komen vanuit Oekraïne naar Nederland. De overheid houdt rekening met grootschalige én langdurige opvang van vluchtelingen.

Naar schatting komen er in totaal tussen de 100.000 en 150.000 Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Zij hebben recht op werk, zorg, onderwijs en sociale voorzieningen. Wilt u als werkgever Oekraïense vluchtelingen in dienst nemen? In dit artikel leest u wat er allemaal bij komt kijken.

Mag ik als werkgever zomaar een vluchteling in dienst nemen?
Ja, dat mag. Voorheen moest de werkgever een tewerkstellingsvergunning aanvragen, maar deze vervalt vanaf 1 april 2022. Vluchtelingen mogen nu dus ‘gewoon’ in loondienst te werken. Dit geldt voor vluchtelingen die rechtmatig in Nederland verblijven op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming. De werkgever heeft dus geen tewerkstellingsvergunning nodig, maar moet wel een melding doen bij UWV. Dit meldingsformulier is te vinden op de website van werk.nl. De Arbeidsinspectie houdt toezicht op de naleving door werkgevers van de arbeidswetten. Niet melden is een overtreding waarvoor de werkgever een boete kan krijgen. Nadat UWV de melding heeft ontvangen, sturen ze een ontvangstbevestiging. De werknemer kan 2 werkdagen nadat de melding bij UWV binnen is starten met werken.

Welke documenten heeft een vluchteling nodig?
Een vluchteling uit Oekraïne heeft het volgende nodig om te kunnen werken: 
  • Burgerservicenummer (BSN)
    Een vluchteling krijg een BSN als hij of zij zich inschrijft bij de gemeente.
  • Bewijs van verblijf
    Een vluchteling krijgt een bewijs van verblijf van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit bewijs is een sticker in het paspoort. Vluchtelingen moeten zich eerst inschrijven bij de gemeente.
Tot 1 september 2022 is een bewijs van verblijf niet verplicht. Vluchtelingen hebben dan een Oekraïens paspoort, identiteitsbewijs of bewijs van de Oekraïense ambassade nodig. Of een Oekraïense verblijfsvergunning of Oekraïense erkenning als vluchteling die geldig was op 23 februari 2022

Welke rechten heeft een vluchteling uit Oekraïne die in Nederland werkt?
Een vluchteling uit Oekraïne heeft dezelfde rechten als een Nederlandse werknemer. Bijvoorbeeld recht op een veilige werkplek, pauzes, vakantiedagen en het minimumloon. De Arbeidsinspectie controleert of bedrijven zich aan de regels houden.

Mag een vluchteling uit Oekraïne vrijwilligerswerk doen?
Ja, Oekraïense vluchtelingen mogen vrijwilligerswerk doen mits zij onder de Richtlijn tijdelijke bescherming vallen. Hiervoor is geen tewerkstellingsvergunning nodig, maar UWV toetst wel of het gaat om vrijwilligerswerk. De organisatie moet daarom een vrijwilligersverklaring aanvragen bij UWV. Deze verklaring is 3 jaar geldig en geldt niet voor 1 persoon, maar voor het soort vrijwilligerswerk. Meer informatie is hier te vinden.

Meer informatie of hulp nodig?
Wilt u meer informatie of ondersteuning bij het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen? Neem dan contact op met WSP Drenthe. Dit kan door te mailen naar info@wspdrenthe.nl of neem telefonisch contact op via 0800 – 0151.
Online Banenmarkt Drenthe
Bent u werkgever en op zoek naar nieuw talent? Als lid van de Linkedin-groep ‘Online Banenmarkt Drenthe’ komt u op een laagdrempelige manier in contact met potentiële kandidaten uit de regio. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week vacatures plaatsen en zelf contact leggen. 

Live events
Tijdens de live-events, elke eerste dinsdag van de even maanden, zit er een enthousiast team klaar om te helpen de match te maken. De eerstvolgende Online Banenmarkt Drenthe is op dinsdag 7 juni, van 10:00 tot 13:00 uur. Meer informatie: Online Banenmarkt Drenthe - Zoo werkt 't (zoowerktt.nl).

Werkgevers, intermediairs, werkzoekenden en andere geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze LinkedIn-groep.


 
Aankomende evenementen
 
E-mail: info@wspdrenthe.nl - Telefoon: 0800-0151 - Website: www.wspdrenthe.nl
LinkedIn
Twitter
Facebook
Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) is een samenwerking binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe waarin de accountmanagers van verschillende gemeenten, UWV en Sociale Werkbedrijven samenwerken: 
Copyright © 2022 Werkgeversservicepunt Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp