View this email in your browser

Als ondernemer wilt u natuurlijk de best passende medewerkers. De adviseurs van Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) kunnen u hierbij helpen. Zij weten als geen ander welke talenten bij u in de buurt gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan en hoe u succesvol kunt werven onder bijzondere doelgroepen. Bovendien nemen ze u veel werk uit handen, omdat zij kunnen vertellen voor welke regelingen u als werkgever bij een potentiële nieuwe medewerker in aanmerking komt. Zo vindt u snel en met minder inspanning de nieuwste aanwinst voor uw bedrijf.



Kansen in de gehandicaptenzorg
In een nieuw leerwerktraject van het Werkgeversservicepunt Drenthe, Alfa-college en Cosis worden kandidaten voorbereid op een BBL-plek in de gehandicaptenzorg. Dankzij een strenge voorselectie van kandidaten en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, zijn de eerste resultaten veelbelovend. 
Jantine Gruppen, Isabel Pipa, Marco Schonewille en Ramona Evenhuis
Vanuit Werkgeversservicepunt Drenthe zijn Ilona Slomp (adviseur werkgeversdiensten bij het UWV) en Marco Schonewille (accountmanager sociale zaken SWO De Wolden Hoogeveen) betrokken bij het leerwerktraject ‘Leren en werken in de gehandicaptenzorg (niveau 2)’. Het traject is opgezet in samenwerking met het Alfa-college en Cosis, een van de grootste zorginstellingen in het noorden. In een voorschakeltraject van drie maanden kunnen de deelnemers eerst ervaren of het werken in de gehandicaptenzorg bij ze past. De eerste editie van dit voorschakeltraject is net succesvol afgerond: alle deelnemers stromen door naar een BBL-plek bij Cosis. 
Meer in haar mars
Isabel Pipa is een van hen. Ze werd door haar werkcoach bij de gemeente Hoogeveen op het leerwerktraject gewezen. Isabel: “Mijn werkcoach wist dat ik graag in de zorg wilde werken. Ik moest een paar gesprekken voeren bij de gemeente en bij Cosis. Gelukkig heb ik kunnen laten zien dat ik erg gemotiveerd ben.” Marco Schonewille: “Isabel was al uitgestroomd naar schoonmaakwerk, maar we wisten dat ze meer in haar mars heeft. Zo hebben we nog een aantal kandidaten benaderd. Tijdens de selectiegesprekken hebben we goed duidelijk gemaakt wat werken in de zorg inhoudt en dat je bijvoorbeeld ook ’s avonds en in het weekend moet werken. Mensen die dat niet zagen zitten, vielen af.” 
Bewust kiezen
Jantine Gruppen van het Alfa-college: “Die selectieprocedure is een van de sterke punten van dit leerwerktraject. Op school merken we dat alle deelnemers heel bewust kiezen voor de zorg. De motivatie is groot. Dat blijkt ook wel uit het feit dat van de elf deelnemers aan het voortraject er nu tien doorstromen naar de BBL-opleiding. En eentje gaat dat hopelijk in september nog doen. Verder is het directe contact met Cosis een groot voordeel voor ons. Doordat de deelnemers allemaal vanuit Cosis komen kunnen theorie en praktijk heel mooi aan elkaar gekoppeld worden.
Vertrouwen
Van november tot eind januari heeft Isabel meegedaan aan een voorschakeltraject. Isabel: “Mijn praktijkbegeleider gaf me meteen veel vertrouwen en liet me in alle rust wennen. Ik ben superblij dat ik nu aan de BBL-opleiding kan beginnen. Ik voel me helemaal thuis bij Cosis en het werk past goed bij me. In mijn ogen ben ik eigenlijk al geen leerling meer.”  
Vacatures invullen
Ramona Evenhuis is recruiter bij Cosis. Zij vertelt: “Vooral vacatures op niveau 2 – helpenden die huishoudelijke taken combineren met eenvoudige verpleegtechnische vaardigheden– zijn moeilijk in te vullen. Dit leerwerktraject biedt daar een goede oplossing voor. We zijn blij dat we zulke gemotiveerde kandidaten kunnen toevoegen aan onze teams. Als we voldoende plekken en begeleiders kunnen bieden, krijgt het traject wat ons betreft zeker een vervolg.” 
Samen problemen aanpakken
Daar is Ilona Slomp het helemaal mee eens. “We hebben begin maart een bijeenkomst gepland met zorginstellingen die ook een dergelijk traject willen opstarten. Wij zijn erg tevreden over het verloop van het eerste voorschakeltraject. Het is mooi om te zien dat mensen vanuit de bijstand of de WW zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Cosis en het Alfa-college verdienen een groot compliment voor de goede begeleiding.” Marco Schonewille vult aan: “Dit is een mooi voorbeeld van wat er bereikt kan worden als de drie o’s – overheid, onderwijs en ondernemers – goed samenwerken. Als iedereen zich inzet voor hetzelfde doel, kun je problemen écht aanpakken.” 



Geert Veenstra
Geert Veenstra werkt bij Menso als werkgeversadviseur. Wat houdt zijn werk in? In deze rubriek maken we kennis met Geert.

Geert is een vroege vogel: ‘De wekker gaat bij mij om half zes. Ik werk op kantoor in Emmen, waar ik mijn administratie doe en bezoeken plan aan werkgevers. Met deze bezoeken leer ik bedrijven goed kennen en zo kunnen we goede matches maken met werkzoekenden. 
Ik spreek ook veel met mijn collega’s en met werkzoekenden. Samen proberen we voor werkzoekenden passende matches te maken op de arbeidsmarkt. Wat de afgelopen twee jaar, in de coronaperiode, hebben gezien is dat we bijna geen sterke matches op papier maken. Er wordt juist nu veel ingezoomd op de kwaliteiten en competenties van de werkzoekende. Daaruit komen vaak profielen die aansluiten op de wensen van de werkgever.

Mijn werkdag is geslaagd als ik openstaande vacatures heb kunnen invullen en hiermee een tevreden werkgever en werkzoekende heb. 


Contact
Mail: g.veenstra@menso-emmen.nl
Telefoon: 06-46000744



Wesly haalt zijn papieren in de praktijk
Harjan Heikens (gemeente Borger-Odoorn), Wesly Jansen, Wim Verkaik (Buurtbedrijf) en Fonger van Veenen (Terra Next)
Wesly is een man van de praktijk. De schoolbanken trekken hem niet. Maar Wesly wil wel graag werken en wil en kan leren. Via een re-integratietraject ging hij een tijd geleden bij het Buurtbedrijf aan de slag in het groen. Via dit traject is hij bij de gemeente Borger-Odoorn gaan werken en heeft hij nu een dienstverband. En zo leert Wesly in de praktijk het werk uit te voeren waar hij geen papieren voor heeft. Maar hoe zet je dat op je CV zodat je je kansen voor de toekomst groter maakt? ‘Hier is de praktijkverklaring een geweldige oplossing voor’, zegt Annita Stuger, werkzaam bij Stichting Sociale Teams Borger Odoorn. ‘Wesly wil wel graag laten zien wat hij kan, zodat hij zijn kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten. Hij ging daarom graag voor een praktijkverklaring.’ Na het behalen van zijn praktijkcertificaat niveau 1 heeft Wesly de smaak te pakken: hij zet nu zelf in op mbo 2 praktijkleren. Hij wordt hierbij ondersteund door zijn werkgever Gemeente Borger-Odoorn en de Stichting Sociale Teams in samenspraak met Terra Next. En dat is nog niet alles: inmiddels heeft Wesly ook zijn papieren voor de motorkettingzaag en bijna voor het bosmaaien. 

Annita: ‘Het behalen van een praktijkcertificaat kan een heel mooi begin zijn voor een kandidaat. Het is enorm goed voor het zelfvertrouwen en geeft waardering voor wat iemand kan. Zo kan Wesly  laten zien wat hij daadwerkelijk in de praktijk aan vaardigheden in petto heeft, richting zijn werkgever en potentiële nieuwe werkgever én krijgt hij de waardering die hem toebehoort.

 



 
Actieplan Jeugdwerkloosheid
De Arbeidsmarktregio Drenthe heeft in de aanpak van jeugdwerkloosheid in de regio een coördinerende rol. Een van de acties die hierop gericht is, is het project ‘Scoren in Drenthe’, een samenwerking tussen FC Emmen Naoberschap, USG Restart en de AMRD.

Aftrap ‘Scoren in Drenthe’
Vanaf de hoofdtribune op De Oude Meerdijk deed Joop Brink, voorzitter bestuur Werkbedrijf van de Arbeidsmarktregio Drenthe en bestuurder van stichting FC Emmen Naoberschap, op woensdagmiddag 2 februari de aftrap van Scoren in Drenthe. Tussen de toeschouwers zaten de zestien deelnemers van het project. Joop Brink drukte ze op het hart vol voor deze kans te gaan: ‘Scoren in Drenthe is een mooie kans om aan jezelf te werken. Het is de aftrap naar meer zelfvertrouwen en een mooie toekomst.’

De deelnemers reageerden op een video die de samenwerkende organisaties stichting FC Emmen Naoberschap, USG Restart en de Arbeidsmarktregio Drenthe (AMRD) afgelopen november op social media plaatsten. Hierin riep – inmiddels voormalig – FC Emmen-speler Jeredy Hilterman jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 28 jaar, die het gevoel hebben op de reservebank te zitten, op om in actie te komen. Een grote groep kwam daadwerkelijk in actie. Na de aftrap door Joop Brink gingen zestien deelnemers het veld op voor hun eerste training.

Groeien en ontwikkelen
Met Scoren in Drenthe gaan de zestien deelnemers samen spelen in een team. Wat ze bindt is dat ze het moeilijk vinden om een geschikte baan of opleiding te vinden. 

Jos Schaart, Manager MVO bij stichting FC Emmen Naoberschap, is overtuigd van de kracht van FC Emmen en voetbal om de zestien deelnemers een volgende stap te laten zetten richting een rooskleurige toekomst. “Door twee keer per week in een team te spelen, leren ze beter samenwerken. Ze leren ook met kritiek om te gaan. Het zelfvertrouwen wordt groter als ze scoren of een doelpunt tegenhouden. Zelfvertrouwen, teamgeest, zelfbeheersing. Dit is allemaal nodig in een voetbalteam, maar ook als ze gaan werken of een opleiding volgen.”

Naast de voetbaltraining krijgen ze individuele loopbaanbegeleiding en coaching van jobcoaches van USG Restart. De begeleiding varieert van hulp bij het opstellen van een cv, social media training of vinden van een passende opleiding. Alle deelnemers gaan met zichzelf aan de slag, om te groeien en zich te ontwikkelen om zo een stap te zetten richting hun toekomst. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, een stage- of werkervaringsplek of een betaalde baan. 
STAP-Subsidie
Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kan gebruikt worden voor het volgen van een training, cursus of opleiding, om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.
Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg
Met de subsidieregeling Praktijkleren in de derde leerweg kunnen erkende leerbedrijven een vergoeding krijgen als zij een stage of leerbaan realiseren voor werkzoekenden en met werkloosheid bedreigde werknemers. De duur van de opleiding waarvoor een vergoeding kan worden aangevraagd is maximaal 40 weken. Daarvoor kan een subsidie van maximaal € 2.700 worden verstrekt.

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat alle informatie over de subsidieregeling en de voorwaarden. De subsidie kan ook op die pagina aangevraagd worden.
Terugkijken 3-in-1 Themabijeenkomst Duurzame Inzetbaarheid
Werkgevers én werknemers hebben baat bij duurzame inzetbaarheid. Medewerkers blijven gezond en vitaal, hun kennis en vaardigheden zijn up to date, ze blijven gemotiveerd en betrokken bij het werk, kennen een gezonde werk-privé balans en zorgen voor optimale resultaten binnen de organisatie.

Wilt u meer weten over hoe u kunt omgaan met laaggeletterdheid? Of hoe u kunt bijdragen aan financieel fitte medewerkers? Kijk hier de online 3-in-1 Themabijeenkomst van dinsdag 1 maart terug. Drie sprekers nemen u mee in de thema’s laaggeletterdheid, financiële problematiek en bedrijfsmaatschappelijk werk. 


Voor meer informatie over Duurzame Inzetbaarheid en de verschillende thema’s die hierbij spelen kun u terecht op de website Duurzame Inzetbaarheid Drenthe


 
Aankomende evenementen
 


3 en 24 maart 2022
Harrie Helpt Training


10 maart 2022
Virtuele Banenbeurs Drenthe

15 maart en 12 april 2022
Harrie Helpt Training

17 maart en 7 april 2022 
Harrie Helpt Statushouders Training

5 april 2022
Online Banenmarkt Drenthe
E-mail: info@wspdrenthe.nl - Telefoon: 0800-0151 - Website: www.wspdrenthe.nl
LinkedIn
Twitter
Facebook
Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) is een samenwerking binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe waarin de accountmanagers van verschillende gemeenten, UWV en Sociale Werkbedrijven samenwerken: 
Copyright © 2022 Werkgeversservicepunt Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp