View this email in your browser

Als ondernemer wilt u natuurlijk de best passende medewerkers. Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) kan hierbij helpen. Onze accountmanagers weten als geen ander welke talenten bij u in de buurt gemotiveerd zijn om aan het werk te gaan en hoe u succesvol kunt werven onder bijzondere doelgroepen. Ook kunnen ze u adviseren over regelingen waarop u aanspraak kunt maken. Zo vindt u snel en met minder inspanning de nieuwste aanwinst voor uw bedrijf.



Een bewijs van je praktische kwaliteiten
Voor sommige mensen is het volgen van een reguliere mbo-opleiding niet haalbaar, om wat voor reden dan ook. Nu is er een alternatieve leerweg: praktijkleren in het mbo. Deelnemers behalen een praktijkverklaring en vergroten zo hun kansen op de arbeidsmarkt.  

Linda Westendorp werkt bij Menso, de organisatie die zich inzet voor een passende werkplek voor iedereen. Ze vertelt: “Eind 2019 deed het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een oproep aan alle arbeidsmarktregio’s: wie wil meedoen aan een pilot praktijkleren in het mbo? Mensen die om wat voor reden dan ook geen reguliere opleiding kunnen volgen, worden bij deze nieuwe leerweg alleen beoordeeld op hun praktische vaardigheden. Je gaat dus niet naar school en krijgt ook geen theorie, maar behaalt uiteindelijk wel een verklaring uitgegeven door het ROC. En dat vergroot je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Wij hebben contact gelegd met ROC Drenthe College om in onze regio zo’n pilot op te zetten. De eerste deelnemers hebben hun praktijkverklaringen inmiddels behaald. We hopen dat meer werkgevers zich de komende tijd aanmelden om een praktijkleerplek te bieden.”
Blij met de kans
Een van de deelnemers van mbo praktijkleren is Solomun Berhane Bereketab. Hij komt oorspronkelijk uit Eritrea en is ongeveer vijfenhalf jaar in Nederland. Hij werkt op de afdeling groenvoorziening van EMCO-groep.
Onlangs heeft hij zijn praktijkverklaring gehaald én een arbeidscontract gekregen. Solomun vertelt: “In Eritrea was ik schilder, maar ik heb geen diploma. In Nederland is het moeilijk om een diploma te halen, want ik spreek de taal niet goed genoeg. Daarom was ik heel blij met deze kans. Ik houd niet van stilzitten, ben liever bezig. Ik vind het fijn om lekker buiten te werken. Het team is heel gezellig en de taal gaat steeds beter. Alleen als mijn collega’s plat met elkaar praten, versta ik het niet altijd. Maar dan willen ze het altijd wel even herhalen.”
Aan een half woord genoeg
Roland den Hollander is de praktijkopleider van Solomun. Hij vindt het een goede zaak dat iemand als Solomun de kans krijgt om zijn competenties in het groenvak zichtbaar te maken voor toekomstige werkgevers.
“Ik had al snel door dat Solomun heel geschikt is voor dit vak. Ik hoefde hem maar één keer voor te doen hoe een heggenschaar werkt en hij knipte de heg al strakker dan ikzelf! Hij werkt voor drie en pakt alles heel zelfstandig op. De Nederlandse taal lezen is nog moeilijk voor hem, maar een gesprekje voeren gaat prima. Helemaal nu hij precies weet wat hij moet doen en aan een half woord genoeg heeft. Niet voor niets hebben we hem een arbeidscontract aangeboden. Op zulke mensen moet je zuinig zijn!”



Jolanda Smeenge
We stellen u voor aan Jolanda Smeenge, senior-adviseur Werkgeversdiensten bij UWV Werkbedrijf Drenthe.
 
Jolanda vertelt over haar werk: ‘Mijn werkdagen zijn altijd dynamisch. Ik beweeg mij tussen het Werkgeversservicepunt Drenthe, vestigingen van UWV en samenwerkingspartners, zoals bedrijven, gemeenten, overheidsinstanties, scholen en opleiders.
Ik help deze partijen met het werven en aannemen van personeel vanuit de WW, WIA, WAJONG en de Participatiewet. Ik ben goed thuis in de wetten en regelgeving zodat ik goed kan adviseren over kansen en mogelijkheden. Verder ontwikkel ik, samen met werkgevers en opleiders, opleidingstrajecten met baangarantie voor werkzoekende vanuit UWV of gemeente. En ten slotte coach ik nog mijn collega adviseurs van de werkgeversdienstverlening.’
 
Wat maakt je werk het leukst, Jolanda? ‘Het leukste aan mijn werk vind ik het contact met relaties, zowel bestaande als nieuwe. Het bezoeken van een bedrijf is inspirerend, het geeft zoveel informatie en je krijgt direct een beeld van de werkzaamheden en van de sfeer binnen een bedrijf. Het helpt mij ook om werkzoekenden goed voor te bereiden op hun gesprek met een werkgever.
 
Jolanda is bereikbaar via telefoon en app: 06-22950760 en via mail: jolanda.smeenge@uwv.nl.



Duurzame Inzetbaarheid Drenthe
 
Dit kan het project Duurzame Inzetbaarheid Drenthe voor u betekenen. Wilt u de productiviteit van uw organisatie verbeteren? Dan is investeren in de betrokkenheid van uw medewerkers een goed idee. Daarmee dringt u het ziekteverzuim terug, bouwt u aan een wendbare organisatie en verbetert u het imago. Ook aandacht voor een goede werk-privébalans bij uw medewerkers betaalt zich terug. Het draagt bij aan het boeien, binden en behouden van fitte en vitale medewerkers.
 
Wilt u hiermee aan de slag? We helpen u graag op weg. Volg bijvoorbeeld onze korte online themabijeenkomsten op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid met daarin een mix van kennis en praktijkvoorbeelden. U kunt zich ook aansluiten bij onze LinkedIngroep www.linkedin.com/groups/12419445.


Wilt u een plan opstellen over de manier waarop u Duurzame Inzetbaarheid in uw organisatie kunt realiseren? Dat kan op verschillende manieren.
  • Onze adviseur kan u helpen bij de planvorming, mede op basis van TNO-scans en interviews.
  • U leert zelf hoe u een plan ontwikkelt, via de leergang van de Hanzehogeschool. Ook hierbij kunt u gebruik maken van de scans.
  • U maakt gebruik van een specifiek programma voor leidinggevenden. Vanuit de sleutelrol die leidinggevenden vervullen als het gaat om Duurzame Inzetbaarheid kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaam inzetbaar personeel.
Binnen het project zijn mogelijkheden om maatregelen te subsidiëren. Verder is er veel kennis over methodes die geen geld kosten. Is dit iets voor u? We komen graag met u in contact.
Donderdag 20 mei: Online inspiratiesessie 'Zo voorkom je verzuim'
Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw medewerker niet uitvalt en dat u de medewerker de juiste ondersteuning weet te bieden? Tijdens deze sessie neemt Zorg van de Zaak u mee in hun rol als praktijkondersteuner en bedrijfsarts.
 
  • Locatie: MS Teams
  • Datum: Donderdag 20 mei 2021
  • Tijdstip: 15:00 uur tot 16:00 uur
 
Reserveer deze datum en tijdstip alvast in uw agenda. Meer informatie over de inhoud van de sessie en hoe aan te melden volgt via: www.duurzameinzetbaarheiddrenthe.nl/agenda.
www.duurzameinzetbaarheiddrenthe.nl



 

Extra hulp bij  (dreigend) verlies van werk - Regionaal Mobiliteitsteam van start

Veel mensen lopen een risico om als gevolg van de coronacrisis hun baan(zekerheid) te verliezen. Het Rijk heeft daarom besloten om ondersteuning te bieden aan degenen die werkloos (dreigen te) worden of die al werkloos zijn. Die ondersteuning is vooral bedoeld voor degenen die extra hulp nodig hebben bij het vinden van ander werk. Dat kunnen werknemers zijn, maar ook zelfstandigen of werkzoekenden. Ook werkgevers met een (tijdelijk) overschot aan personeel kunnen hulp krijgen. Bijvoorbeeld door een koppeling te maken met bedrijven die extra (tijdelijke) personeel nodig hebben.  

Hiervoor wordt er in elke arbeidsmarktregio een Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) opgezet. Dat team bestaat uit medewerkers van sociale partners, gemeenten en UWV. Zij werken nauw samen met onderwijsinstellingen, SBB en andere organisaties op het gebied van werk, arbeidsmarkt en inkomen. De medewerkers van dat team bieden werknemers of werklozen die extra hulp nodig hebben begeleiding, coaching en/of om- en bijscholing.

Ook in Drenthe komt er een RMT. De voorbereidingen daarvoor zijn gestart. Er is een projectgroep gevormd met vertegenwoordigers van sociale partners, UWV, SBB, mbo-scholen en gemeenten. Medio april start kwartiermaker Marieke Berghuis met de inrichting van dat team dat in mei operationeel zal zijn.

De komende weken ontvangt u nadere informatie. Heeft u nu al vragen? Neem dan contact op met Marieke Berghuis per e-mail: M.Berghuis@emmen.nl.
Zoo Werkt 't gaat online
Zoo Werkt 't organiseert op 27 mei aanstaande van 11:00 tot 16:00 uur de Virtuele Banenbeurs Drenthe. Laat u meenemen in een virtuele wereld. Vergroot uw netwerk en kom in contact met nieuwe zakelijke relaties en/of potentiële nieuwe medewerkers via Zoom, MS Teams, mail of chat.
Wilt u ook deel uit maken van deze innovatieve manier van ontmoeten? Meld u dan aan via onderstaande button. Na uw aanmelding ontvangt u een gratis ticket voor dit unieke event.
Na de beurs van 27 mei blijft uw virtuele stand nog een jaar lang zichtbaar op de Virtuele Banenbeurs voor baanveranderaars, schoolverlaters en werkzoekenden.
  • Locatie: Vanaf uw eigen mobiel, tablet of pc
  • Datum: Donderdag 27 mei 2021
  • Tijdstip: Tussen 11:00 uur en 16:00 uur
  • Kosten: Gratis ticket
Aanmelden Zoo Werkt 't
Bekijk de korte video over hoe de Virtuele Banenbeurs in zijn werk gaat:


 
Aankomende evenementen
 
E-mail: info@wspdrenthe.nl - Telefoon: 0800-0151 - Website: www.wspdrenthe.nl
LinkedIn
Twitter
Facebook
Werkgeversservicepunt Drenthe (WSPD) is een samenwerking binnen de Arbeidsmarktregio Drenthe waarin de accountmanagers van verschillende gemeenten, UWV en Sociale Werkbedrijven samenwerken: 
Copyright © 2021 Werkgeversservicepunt Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp